Enjoy Barcelona / Blog Enjoy Barcelona / BCN Life / Música en viu: gaudir de la música de la forma més genuïna
  • Jamboree

  • Festival Internacional de Jazz de Barcelona

  • Festival Internacional de Jazz de Barcelona

Música en viu: gaudir de la música de la forma més genuïna

Barcelona ofereix als visitants la possibilitat de gaudir de la música de la forma més genuïna, de prop, en espais petits en els quals integrar-se en l'atmosfera local com un barceloní més.

Són aquests espais on podràs submergir-te en el lleure local com un barceloní més, amarant-te de l'atmosfera d'una ciutat que vibra constantment al so de tot tipus de ritmes: el jazz i el soul, el rock, el pop... Barcelona disposa d'espais per tota la ciutat, des del centre fins als barris perifèrics, que et permetran gaudir de la música en directe d'una forma genuïna.

Jazz i Soul

Aquests dos ritmes figuren entre els favorits d'una ciutat en la qual es programen actuacions i jam sessions, puntualment, cada setmana. Tanta és la tradició que Barcelona disposa de clubs històrics dedicats únicament al jazz, així com un festival periòdic cada any, el Festival Internacional de Jazz de Barcelona. Un d'aquests clubs llegendaris és el Jamboree (plaça Reial, 17), una cava de jazz al Gòtic que és tota una institució. Amb mig segle d'història i dues actuacions diàries els 365 dies de l'any, ja forma part del patrimoni cultural de Barcelona i és el millor reflex de la cultura viva d'una metròpoli dinàmica, inquieta, cosmopolita i oberta al món. Per aquí han passat llegendes mundials del jazz de totes les èpoques i s'han format generacions de músics locals que avui triomfen en els cinc continents. Un altre clàssic, i al mateix barri, és el Harlem Jazz Club (Comtessa de Sobradiel, 8), mític local obert des de 1987 amb una programació diària en la qual predomina el jazz, però que també inclou altres gèneres musicals.

Jamboree_Barccelona

El Taller de Músics, prestigiosa escola de música de la ciutat, disposa de la seva pròpia sala de concerts, el JazzSí Club (Requesens, 2), al barri del Raval. És un lloc amb més de 20 anys de trajectòria que serveix de plataforma per a joves músics i que no es limita només al jazz. A la programació de música en viu trobareu també flamenc, sons cubans i pop-rock.

El JazzMan (Roger de Flor, 238) és un autèntic i petit club de jazz a l'Eixample, a prop de la Sagrada Família, amb directes dues vegades a la setmana. Un club on sentir-se entre amics, sentir el millor jazz internacional i aprofitar per descobrir la producció local mentre preneu una copa. I si amb una copa no en teniu prou i voleu menjar bé, Little Italy (Rec, 30) és la millor opció. Aquest restaurant d'aire novaiorquès al barri del Born ofereix bona gastronomia mediterrània de base italiana amenitzada amb jazz en directe. Una altra bona elecció és el Milano Cocktail Bar (Ronda Universitat, 35), que malgrat el nom no es limita als còctels a ritme de música en viu, sinó que ofereix també una carta de gastronomia mediterrània que inclou tapes.

Altres gèneres: Funk, Pop, Rock...

Però no tot és jazz a Barcelona. El funk, el pop, el rock, l'electrònica... també disposen d'espais propis amb una oferta continuada. Destaca la reformada Sala Apolo (Nou de la Rambla, 113), al Poble-sec, un dels locals emblemàtics de la ciutat amb més de 30 anys d'història com a sala de ball, que és avui sala de concerts i club de ball nocturn. Mentre que els dijous sol oferir música negra (funk, soul, hip-hop...), els divendres i dissabtes a la nit és per al Nitsa Club, el segell que programa pop i rock independent. A prop, i compartint plaça amb el Jamboree, Sidecar (plaça Reial, 7) és una de les principals sales de referència en l'escena musical de la ciutat. Des de 1982 aquest bar de copes programa sessions de DJ i concerts de l'avantguarda creativa en matèria de rock, punk, indie i experimentació en tots els sentits. Sense sortir del districte de Ciutat Vella, la música electrònica disposa, des de mitjan anys 90, d'un club específic, el Moog Electronic Dancing Club (Arc del Teatre, 3), que en ple barri del Raval s'ha fet un nom com a temple de ritmes electrònics i sintètics a mans dels millors DJ internacionals.

Una altra de les grans apostes musicals per grandària i programació és la sala Razzmatazz (Pamplona, 88). Fundada l'any 2000, ocupa un antic espai industrial avui dividit en cinc sales que l'han convertit en referent de la música nacional i internacional. Per aquí han passat artistes com Colplay, The Strokes o Belle and Sebastian, i acull minúscules sessions de club de noves formacions. Un autèntic espai multidisciplinari al Poblenou. També al barri del Poblenou, una aposta molt diferent és el Balius (Pujades, 196). Des de 2014 el seu propòsit és aconseguir en un sol ambient l'equilibri entre cocteleria, vermuteria, restauració i bona música en directe, tot amb la més alta qualitat.

Nascut com a projecte cultural d'una associació per a la promoció de l'art i la cultura al barri de Gràcia el 1995, avui l'Heliogàbal (Ramón y Cajal, 80) se centra en projectes musicals i poètics tant en la pròpia seu com en altres espais. I a l'Eixample, destaquen dos espais petits, però no per això menors. Fusta, cervesa, pastís de carn, fish & chips i música en un pub anglès en ple centre: The Philarmonic (Mallorca, 204). La seva programació inclou blues, soul, country, flamenc... I a pocs carrers, al pub Mediterráneo (Balmes, 129), amb música en viu de petit format tots els dies de la setmana.

Música i Gastronomia

Entre els espais gastronòmics que programen música us recomanem dues propostes. D'una banda, Bodega Saltó (Blesa, 36), un celler cultural al barri del Poble-sec amb més d'un segle que cada diumenge programa vermuts musicals amb rumba, blues, mestissatge, cançó d'autor... Un cop acabada l'actuació, els músics passen la gorra. Però no creieu que el preu significa una dubtosa qualitat, sinó tot el contrari; aquí se senten interpretacions de gran qualitat. Una altra aposta, potser una de les més cosmopolites de la ciutat, és la que fa ArtTe (Muntaner, 83), un preciós local ideal per a un sopar informal, a base de petits plats i tapes, i amb una aposta multicultural; aquí trobareu música, però també microteatre, projeccions, pintura, fotografia... gairebé sempre amb entrada lliure.

Concerts en espais singulars

Palau_Dalmases_Barccelona

Barcelona reuneix espais on sentir bona música en viu envoltat de murs amb segles a l'esquena, el que aporta un plus de singularitat i sovint una acústica privilegiada. El Palau Dalmases (Montcada, 20) és un espai barroc que programa flamenc i òpera en petit format. Un dels primers palauets burgesos construïts a la ciutat, el Palau Gomis al barri de la Ribera, acull avui el Museu d'Art Modern, MEAM (Barra de Ferro, 5), una forta aposta per l'art figuratiu, però també per concerts en directe de blues o de música clàssica tots els divendres (l'entrada inclou la visita més el concert). En el mateix casc històric, les basíliques de Santa Maria del Pi (plaça del Pi, 7) i Santa Anna (Sant Anna, 29, a la foto inferior), totes dues joies del gòtic català, programen setmanalment concerts de guitarra espanyola.

També us pot interessar