Enjoy Barcelona / Blog Enjoy Barcelona / De temporada / Feliç Sant Jordi: un dia molt especial a través dels ulls de l'il·lustrador MAGOZ
  • Sant Jordi - Magoz

  • Sant Jordi - Magoz

Feliç Sant Jordi: un dia molt especial a través dels ulls de l'il·lustrador MAGOZ

Cartell Magoz Sant Jordi

Sant Jordi és una de les festes més importants i estimades pels catalans i catalanes. A més de commemorar el patró de Catalunya, Sant Jordi s'ha convertit en un dia per celebrar la cultura, la imaginació i l'amor. I creieu-nos si us diem que es respira en l'aire i en qualsevol racó de la ciutat. Els llibres i les roses envaeixen els carrers en una jornada en què pràcticament ningú es queda a casa.

Aquest any, hem volgut plasmar tot el que significa aquest dia posant en marxa una iniciativa per dissenyar la imatge de Sant Jordi i donar a conèixer el talent d'artistes de tot el món. En aquest 2019, l'elegit ha estat MAGOZ, un dels il·lustradors gràfics catalans reconeguts dins i fora de les nostres fronteres. El seu dibuix és el tret de sortida com a primera edició, però cada any, un il·lustrador d'un país diferent interpretarà aquest dia tan assenyalat, perquè des d'aquí felicitem el món sencer la Diada de Sant Jordi.

Tota la màgia de Sant Jordi ve de lluny. Ja al segle XV, els enamorats regalaven una rosa a la seva estimada. Actualment, les roses de tots els colors i significats es lliuren amb devoció i afecte a parelles, filles, companyes, amigues, germanes, mares... El 1930 s'afegeix al dia de Sant Jordi el costum de regalar un llibre amb motiu del dia del llibre, i aquesta tradició ha estat declarada per la UNESCO com el dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor. Amor i cultura, doncs, són els dos eixos clau que envolten aquesta data i omplen de significat les vivències personals de cada català i catalana. Per exemple, per al creador de la imatge de Sant Jordi 2019, MAGOZ, el record està estretament relacionat amb els Jocs Florals de l'escola: "Cada any era una oportunitat per escriure una història i fins i tot il·lustrar-la. Els premis hi afegien un punt molt emocionant". I afegeix: "Per a mi Sant Jordi sempre ha estat vinculat a la cultura i la imaginació".

Llibres i roses: l'essència de Sant Jordi. MAGOZ, amb el seu estil marcadament conceptual i minimalista, s'ha valgut d'aquests dos elements, que ell mateix reconeix "amb un rerefons molt poètic", i ha elaborat una animació en la qual, partint del no-res, s'obre un llibre. "A partir d'aquí, la història es desenvolupa, acabant amb la rosa –ens explica–. Al final, les pàgines del llibre passen donant a entendre com la llegenda es forma i es transmet de generació en generació".

Afegir un cartell commemoratiu a un dia on la cultura i el talent són protagonistes és, sens dubte, un nou pas per reconèixer el disseny català a nivell internacional. Per a MAGOZ, que coneix molt de prop els camps de la il·lustració i el disseny gràfic, "Barcelona és una marca molt valorada internacionalment, i és sinònim de creativitat i qualitat. No només pel gran talent i pels noms de pes, sinó perquè és un imant per a altres creadors".

Passejar pels carrers de la ciutat, regalar roses, aconseguir la signatura del vostre autor favorit, respirar sensació de felicitat a cada cantonada... Com ja us hem dit, Sant Jordi és un dia molt especial per a la gent local, també per a MAGOZ, a qui li va fer gran il·lusió ser l'escollit per inaugurar l'encàrrec de plasmar el cartell de Sant Jordi: "M'alegro molt de poder seguir contribuint a la cultura vivint fora (MAGOZ viu a Malmö, Suècia). I a l'il·lustrador de l'edició de 2020 li diria que es diverteixi i que estic impacient per veure el resultat de la seva obra".

Feliç Sant Jordi!

- Projecte creatiu d'Edittio. -

També us pot interessar