Enjoy Barcelona / Blog Enjoy Barcelona / BCN Life / El boom del còmic a Barcelona
  • Espai Francisco Ibáñez

  • Saló Internacional del Còmic - Comic Barcelona -

El boom del còmic a Barcelona 11/04/2024

El novè art, el del còmic, viu un auge important a la capital catalana i ha trobat un públic fidel, entusiasta i cada vegada més nombrós. Les llibreries de còmic s'han multiplicat, les editorials han augmentat considerablement el nombre de publicacions i tant els salons com els festivals dedicats al gènere no deixen de créixer. Barcelona s'ha convertit en l'escenari de vinyetes emblemàtiques i els personatges de les historietes més llegendàries han arribat a conquistar espais inesperats: els detectius Mortadel·lo i Filemó són els encarregats de regular el trànsit de vianants en alguns semàfors de la ciutat en homenatge al dibuixant Francisco Ibáñez (1936-2023).

 Saló Internacional del Còmic de Barcelona
Manga Barcelona

La relació de Barcelona amb el còmic ve de lluny: ha vist néixer o créixer historietistes cèlebres del còmic català com Francisco Ibáñez (Mortadelo y Filemón, 13 Rue del Percebe, Rompetechos), Escobar (Zipi y Zape, Carpanta) o Purita Campos (Esther), entre d'altres. L' any 1981, després de l'èxit de les historietes durant la segona meitat del segle XX i coincidint amb l'efervescència del còmic adult i underground, va néixer el Saló Internacional del Còmic de Barcelona. El certamen, que ara es coneix amb el nom de Comic Barcelona i que aquest any celebra la 42a edició, s'ha convertit en un dels més rellevants d'Europa i ha contribuït a la consolidació del gènere, especialment del manga i l'anime. L'interès creixent pels còmics japonesos va derivar en el naixement d'un esdeveniment propi a partir de l'any 1995: Manga Barcelona. Totes dues cites, que compten amb una completa programació d'activitats, artistes convidats i vocació internacional, han vist com augmentava la xifra d'assistents i confirmen el moment dolç que viu actualment el còmic. Des del 2013 la ciutat també acull el GRAF, la trobada anual dedicada al còmic d'autor i a l'edició independent més important de l'Estat, que, més enllà de les vinyetes, s'endinsa en el llenguatge del dibuix, el grafisme, la narració i les arts visuals.

La ciutat en vinyetes

Sant Pau Recinte Modernista

La capital catalana ha inspirat diversos artistes de còmic, que han fet de l'arquitectura gòtica, modernista i contemporània l'escenari de crims, misteris i aventures. Una de les visites més celebrades que ha rebut Barcelona, ideada per Mark Waid i il·lustrada per Diego Olmos, és la del Cavaller Fosc a l'especial Batman: Barcelona. El cavaller i el drac (Comic Books, 2009). Batman abandona Gotham City per capturar un dels seus enemics més ferotges, Killer Croc, que ha embogit i creu que és la reencarnació del drac de la llegenda de Sant Jordi. El lector hi trobarà icones de Barcelona com la Casa Batlló, la Rambla, el Recinte Modernista de Sant Pau, el Museu Nacional d'Art de Catalunya o la Sagrada Família.

El detectiu creat per Arthur Conan Doyle també se submergeix a Barcelona de la mà del guionista Sergio Colomino i del dibuixant Jordi Palomé a Sherlock Holmes i la conspiració de Barcelona (Norma Editorial, 2012). Els autors van utilitzar fotografies de l'època per reproduir els indrets de Ciutat Vella per on es passeja Sherlock Holmes, com ara la Rambla, les basíliques de Santa Maria del Mar i Santa Maria del Pi, el Liceu o el Monument a Colom.

El còmic d'autor també ha retratat diferents moments històrics de la ciutat. La vampira de Barcelona (Norma Editorial, 2018), escrita per Miguel Ángel Parra i Iván Ledesma amb il·lustracions de Jandro González, recrea els carrers del barri del Raval, el teatre Apolo, el cementiri de Montjuïc o el restaurant Can Culleretes a començaments del segle XX. Juanjo Sáez, per la seva banda, ens trasllada a la Barcelona contemporània per mostrar-nos la crisi d'un jove a la trentena que deambula entre Gràcia, el Raval, el Tibidabo o la Torre Glòries a Arròs covat (Reservoir Books, 2010).

Llibreries on trobar un bon còmic

Interior Norma Comics
Interior Gigamesh

Internet, les plataformes de sèries i pel·lícules en streaming i els videojocs han contribuït a la proliferació de nous formats i noves maneres d'acostar-se al còmic. Les novetats editorials s'han multiplicat considerablement al llarg de l'última dècada: en són testimoni les llibreries especialitzades de la ciutat, que tenen una llarga tradició i s'han anat estenent a mesura que en creixia la demanda. Norma Comics, fundada l'any 1983 per Norma Editorial, és una de les llibreries de còmics més importants del món, situada al que es coneix com a triangle friqui de Barcelona. És el nom que rep la zona comercial que s'estén entre l'Arc de Triomf, el passeig de Sant Joan i la ronda de Sant Pere, on hi trobem botigues que són un autèntic paradís del còmic, la ciència-ficció, la cultura geek i tot allò relacionat amb el Japó. Gigamesh i Freaks són altres llibreries imprescindibles de la zona, que ofereixen una interessant selecció de còmic nacional i d'importació.

Façana Continuarà Comics
Interior ECC Comics

A Barcelona, més enllà del triangle friqui, hi conviuen llibreries especialitzades clàssiques, com és el cas de Continuarà Comics, Arkham Comics, Antifaz Comic o Llibreria Universal, amb altres de més recents: l'editorial que publica els còmics de l'univers DC (Superman, Batman, Sandman o Watchmen) ha obert les portes d'ECC Comics al barri de Gràcia amb prop de 25.000 referències de còmic nord-americà, europeu, novel·la gràfica i manga. El segon dissabte de maig, des del 2010, se celebra el Free Comic Book Day: una iniciativa d'origen estatunidenc que vol potenciar la lectura de còmics i donar protagonisme a les llibreries especialitzades, que ofereixen de manera gratuïta publicacions especials preparades per a l'ocasió. Les llibreries generalistes Laie, La Central i Ona Llibres també tenen una àmplia secció de còmic.

Icono


Col·leccionisme, còmics de segona mà i molt més!

Mural del Còmic
Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern
Semàfor Mortadelo

Qui estimi el col·leccionisme trobarà exemplars de segona mà a la Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern, que se celebra anualment durant el mes de setembre al Passeig de Gràcia, o també podrà fer-ho cada diumenge al Mercat de Sant Antoni, que s'ha convertit en l'hemeroteca comiquera per excel·lència de Barcelona. Precisament al costat del mercat hi ha un dels tres semàfors que han ocupat els cèlebres detectius de la T.I.A. inventats per Francisco Ibáñez: n'hi ha un a la cantonada d'Urgell amb Manso (Eixample) i els altres dos es troben a la ronda de Sant Pere amb Passeig de Gràcia (Eixample) i a Gran Via de les Corts Catalanes amb Bac de Roda (Sant Martí), a prop d'on vivia el dibuixant. I és que la mateixa ciutat, de fet, ha esdevingut un nou suport de narració gràfica, com ho demostra el mural de Daniel Torres a la façana del magatzem que té Norma Editorial al Poblenou: un símptoma evident de la bona sintonia entre el novè art i Barcelona.

També us pot interessar