Enjoy Barcelona / Blog Enjoy Barcelona / De temporada / Bon Sant Jordi: la màgia de la rosa i el llibre a través de l'univers de la il·lustració

Bon Sant Jordi: la màgia de la rosa i el llibre a través de l'univers de la il·lustració 02/04/2021

Sant Jordi és una de les festes més importants i estimades pels catalans i catalanes. A més de commemorar el patró de Catalunya, Sant Jordi s'ha convertit en un dia per celebrar la cultura, l'amor i la creativitat reflectida a la literatura dels llibres i les seves il·lustracions. I creieu-nos si us diem que es respira en l'aire i en qualsevol racó de la ciutat. Els llibres i les roses envaeixen els carrers en una jornada en què pràcticament ningú es queda a casa.

El 2019 vam posar en marxa una iniciativa per dissenyar la imatge de la festivitat de Sant Jordi i donar a conèixer el talent d'artistes de tot el món amb les seves suggerents il·lustracions que també expliquen històries sense necessitat de recolzar-se en els textos.

A continuació trobareu les il·lustracions que ofereixen diferents mirades d'aquesta celebració i que podreu descarregar.

Carole Hénaff: Sant Jordi, la Festa de la Primavera

Cartell Carole Henaff Sant Jordi

"Sant Jordi em sembla la festa de la primavera, amb el sol i tantes flors per la ciutat, on la gent passeja amb roses a la mà, fullejant llibres amb l'altra i amb un somriure".

Carole Hénaff es defineix com a il·lustradora nascuda a França a la ciutat Orange. Ha desenvolupat projectes gràfics com el cartell per al carnaval de Madrid 2018, el cartell per als Paradors 2020, llibres infantils, il·lustracions de premsa per a Wall Street Journal, Elle France Magazine, Les Echos, Freundin, etc. El seu treball ha estat reconegut per Communication Arts, American Illustration i Society of Illustrators.

Per a la il·lustradora, Sant Jordi "és una oportunitat per trobar autors o il·lustradors que estiguin signant. Però també és bonic deixar-se endur pels carrers i trobar aquell llibre que no estàvem buscant."

Amb aquesta il·lustració Carol pretén "destacar aquesta tradició d'oferir i rebre. Amb la cabellera en forma de rosa oberta volia mostrar com la ment es desenvolupa i s'il·lumina a través de la lectura, creant així aquest vincle entre la rosa i el llibre."

"Al proper il·lustrador o il·lustradora, li diria dues paraules: amor i cultura"

Cinta Arribas. ¡Capgira el Sant Jordi!

Cartell Cinta Arribas Sant Jordi

Sant Jordi a Barcelona és sinònim de cultura i amor, dos símbols que l'autora ens transmet amb el llibre i la rosa. Amb un to fresc, ens mostra el fet de llegir com un bon aspecte a partir del personatge en una postura divertida.

Cinta Arribas es defineix com a il·lustradora i artista plàstica, i la seva trajectòria està molt vinculada a la il·lustració infantil. És interessant veure com percep la seva cosmovisió de la nostra festa més estimada. A Cinta li encanta que "hi hagi un dia per celebrar la importància dels llibres i, de passada, conèixer els autors que hi ha al darrere". Quan Arribas va estar signant llibres a Barcelona, no va poder escapar a la màgia que es respira a l'aire: "Em va agradar sobretot l'ambient festiu que hi ha al carrer i com ho viu la gent".

Aquest entusiasme de Cinta per l'alegria es plasma perfectament en la interpretació de la diada. "A l'hora de treballar en els esbossos per al cartell se'm van acudir diversos conceptes relacionats amb Sant Jordi: carrer, festivitat, llegenda del cavaller i la princesa, el llibre, la rosa i el drac... però d'entre totes aquestes idees havia de simplificar, i vaig triar dos conceptes a desenvolupar: la lectura i la rosa".

Cinta ha captat amb el seu estil personal, oníric i colorit una de les festes catalanes més importants. El viu "com un honor" i té un consell per donar-li a l'il·lustrador o il·lustradora que Turisme de Barcelona triï per dissenyar el cartell de l'any que ve: "Passa-t'ho bé, gaudeix de l'experiència".

MAGOZ. Llibres i roses: l'essència de Sant Jordi

Cartell Magoz Sant Jordi

MAGOZ, amb el seu estil marcadament conceptual i minimalista, s'ha valgut d'aquests dos elements, que ell mateix reconeix "amb un rerefons molt poètic", i ha elaborat una animació en la qual, partint del no-res, s'obre un llibre. "A partir d'aquí, la història es desenvolupa, acabant amb la rosa –ens explica–. Al final, les pàgines del llibre passen donant a entendre com la llegenda es forma i es transmet de generació en generació".

Afegir un cartell commemoratiu a un dia on la cultura i el talent són protagonistes és, sens dubte, un nou pas per reconèixer el disseny català a nivell internacional. Per a MAGOZ, que coneix molt de prop els camps de la il·lustració i el disseny gràfic, "Barcelona és una marca molt valorada internacionalment, i és sinònim de creativitat i qualitat. No només pel gran talent i pels noms de pes, sinó perquè és un imant per a altres creadors".

Passejar pels carrers de la ciutat, regalar roses, aconseguir la signatura del vostre autor favorit, respirar sensació de felicitat a cada cantonada... Com ja us hem dit, Sant Jordi és un dia molt especial per a la gent local, també per a MAGOZ, a qui li va fer gran il·lusió ser l'escollit per inaugurar l'encàrrec de plasmar el cartell de Sant Jordi: "M'alegro molt de poder seguir contribuint a la cultura vivint fora (MAGOZ viu a Malmö, Suècia). I a l'il·lustrador de la propera l'edició li diria que es diverteixi i que estic impacient per veure el resultat de la seva obra".

Descarregueu el cartell commemoratiu de Carole Hénaff, Cinta Arribas i MAGOZ i gaudiu d'un Bon Sant Jordi!.

També us pot interessar