Barcelona, una ciutat apassionada per la música clàssica
La vinculació de Barcelona amb la música clàssica ve de lluny, amb un recorregut i una forta tradició al llarg de la seva història, però sobretot és el resultat de moltes dècades de treball i esforç. Avui dia, Barcelona s'ha convertit en una ciutat de referència a escala europea pel que fa a la música clàssica gràcies a una oferta de prestigi, una programació continuada i uns espais espectaculars que van ser dissenyats per gaudir-ne a un nivell excepcional. Et donem la benvinguda a una ciutat apassionada per la música clàssica!
Durant tot l'any, l'oferta musical té el seu epicentre en els tres grans auditoris de la ciutat. El Gran Teatre del Liceu, un els millors teatres d'òpera d'Europa, el Palau de la Música Catalana, una joia arquitectònica del modernisme català, obra de Lluís Domènech i Montaner i única sala de concerts declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO, i l'Auditori, el més recent dels tres i seu de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), són parada obligatòria de les millors orquestres i directors del món. En els seus escenaris, es pot gaudir cada mes de solistes, sopranos, tenors i formacions de fama internacional.
Música tot l'any i a tot arreu
Aquests tres temples de la música clàssica acullen cada any un dels esdeveniments més esperats: el Barcelona Obertura Spring Festival. Del 6 al 30 de març, Barcelona acull grans noms de l'escena nacional i internacional no només als tres auditoris, sinó en múltiples espais repartits per la ciutat com la modernista Casa Batlló, el Museu Nacional d'Art de Catalunya, la Fundació Miró, el Pavelló Mies van der Rohe, el MACBA, la casa SEAT i els centres cívics dels diferents districtes de Barcelona. Pràcticament, tot un mes en el qual la música clàssica es converteix en el catalitzador del dinamisme cultural de la ciutat.
I no és l'únic gran esdeveniment de l'any. Si la teva passió és la música clàssica, no et pots perdre el cicle BCN Clàssics, que programa concerts amb referències i artistes de renom internacional; el festival Bachcelona, que omple la ciutat d'intèrprets internacionals especialitzats en la música de Johann Sebastian Bach, o concursos de gran prestigi com el Maria Canals de piano o el Tenor Viñas d'òpera, oratori i Lied; tots aquests completen el calendari de cites ineludibles per a qualsevol melòman. Barcelona compta, fins i tot, amb el Museu de la Música, un lloc ple de sorpreses com ara instruments únics, immersió sonora, música en viu i activitats per a totes les edats. I altres grans museus de la ciutat també ofereixen activitats musicals com l'experiència immersiva audiovisual Symphony del CaixaForum o els concerts de música clàssica i blues del Museu Europeu d'Art Modern-MEAM, perquè no deixi mai de sonar la música clàssica a la ciutat.
Aquesta estreta vinculació de Barcelona amb l'art musical es palpa en molts més racons de la ciutat. El Palau de la Balmesiana organitza sopars amb òpera, una autèntica vetllada arquitectònica, gastronòmica i musical, i cicles d'òpera de butxaca, que donen a conèixer al públic novell petites joies de l'òpera. La Casa Beethoven, una botiga centenària situada en el cor de la Rambla, és un espai màgic ple de partitures, vinils i instruments on el visitant perd la noció del temps. L'editorial Boileau, inaugurada el 1939, també disposa d'un ampli catàleg de partitures, mètodes i llibres de música. I a la botiga del Palau de la Música, situada a l'espai modernista del Foyer, no falten objectes relacionats amb la música i amb els elements decoratius del Palau. Fins i tot els noms de molts carrers reflecteixen l'estreta vinculació de grans genis de la música clàssica amb la ciutat com l'avinguda de Pau Casals o el carrer d'Enric Granados.
Barcelona i els seus artistes
I parlant de noms, sabies que Barcelona és bressol de grans compositors, artistes i intèrprets relacionats amb la música clàssica? Enric Granados i Isaac Albéniz, compositors i pianistes, van formar part de l'escola moderna de piano i són grans figures de la història de la música. El Palauet Albéniz, situat a la muntanya de Montjuïc porta el nom d'aquest gran músic com a reconeixement de la ciutat a la seva figura. Jordi Savall és un dels més grans intèrprets de viola de gamba i director d'orquestra, així com membre d'honor de la Royal Philharmonic Society, una de les entitats musicals més antigues i prestigioses d'Europa. Una distinció que també es va atorgar al compositor i violoncel·lista universal Pau Casals, estretament vinculat a la ciutat.
Barcelona també és la ciutat de referència de grans dones de la història de la música clàssica, com la soprano Montserrat Caballé, una de les millors de la segona meitat del segle XX, Conxita Badia, pianista i soprano barcelonina de la primera meitat del segle XX, molt admirada pels principals músics de l'època, Isabel Güell, pianista i compositora i filla del comte Güell, mecenes de Gaudí, o Maria Canals, la gran pianista que avui dona nom al Concurs Internacional de Música Maria Canals, un certamen que des de fa 66 anys porta joves pianistes d'arreu del món a la ciutat.
La ciutat de Barcelona té, a més a més, una gran relació amb l'obra de Richard Wagner, un dels compositors més importants de la història i renovador del gènere operístic. La passió barcelonina pel compositor alemany té en el Club Wagner la seva màxima expressió. Aquest club valora el vincle de la ciutat amb Wagner i programa periòdicament esdeveniments i actes relacionats amb la seva figura.
Com pots comprovar, Barcelona té un gran patrimoni musical. Si t'apassiona la música clàssica, aquí trobaràs una oferta excepcional i variada. I és que, cada temporada, la ciutat acull una llarga llista de concerts i representacions musicals perquè no falti mai la música que millor toca l'ànima.