Els àpats barcelonins que us sorprendran 07/06/2022
No us ha passat mai que mentre visiteu una ciutat us entra gana però us ve de gust tastar alguna cosa diferent en comptes d'entaular-vos en un restaurant? A la ciutat trobareu una oferta molt extensa de locals i establiments on també podeu fer-hi un mos i descobrir noves maneres de tastar la gastronomia de Barcelona.
Als Mercats
A Barcelona hi ha 39 Mercats d'alimentació i tenim una bona notícia: en tots ells podeu menjar-hi. Ja sigui en els bars o en algunes parades que tenen barra de degustació, tant és si sou a la Boqueria, considerat un dels millors mercats del món, a Santa Caterina, al Mercat del Ninot, al de la Llibertat o al de Felip II: si necessiteu carregar les piles, podeu fer-ho sense cap problema!
Forns de pa i pastisseries
Un entrepà, una coca salada, croissants salats... Els forns de pa de Barcelona tenen una oferta molt variada que els converteix en una visita gairebé obligada, sigui a l'hora d'esmorzar, de dinar o de berenar. Alguns, com el Forn Sarret, a l'Eixample, i el Forn Roura, a Sarrià, han estat declarats establiments amb valor patrimonial, de manera que només per veure'ls ja val la pena acostar-s'hi, però també val la pena visitar altres establiments, com el Forn Elias, o el Forn del Passeig, a Sant Andreu, que ha rebut premis com el del millor elaborador de Pa de Sant Jordi i del millor Pa de Pagès Català, un producte que té Indicació Geogràfica protegida (IGP).
Si ja heu menjat però us ve de gust un dolç, aleshores heu de visitar alguna pastisseria. A Sant Antoni trobem la pastisseria Bonastre, que el 2022 ha guanyat el segon premi a la millor mona de Pasqua, i repartides per la ciutat hi ha pastisseries històriques i emblemàtiques com Escribà (1906), Mauri (1929), Pallarès, Foix de Sarrià, La Colmena (1849) o Oriol Balaguer. En totes elles fan elaboracions artesanes de dolços tradicionals de la pastisseria catalana, com el tortell de Reis, torrons, neules, bunyols de Quaresma, coca de Sant Joan i panellets.
Un esmorzar que és un dinar
El brunch s'ha posat de moda els darrers anys i es pot gaudir a les terrasses de molts hotels, barcelonins, com el Majestic, el Monument o el Barceló Raval; però, a Barcelona i a tot Catalunya, fa temps que es fan esmorzars que semblen dinars. En diem esmorzars de forquilla, ja que, a diferència de l'esmorzar clàssic mediterrani, per menjar-se'ls necessitem forquilla i ganivet. Sobretot, els podeu tastar els caps de setmana, i trobareu plats com el capipota, la botifarra amb mongetes, els peus de porc i les mandonguilles amb sípia. Acosteu-vos a Can Vilaró, al Quim de la Boqueria, a l'Artesana del Poblenou o a l'Anímic per descobrir-los!
Tant si fa fred com si fa calor
Si necessiteu refrescar-vos una estona, quan fa calor, o si teniu fred i us ve de gust entrar en calor, Barcelona és una ciutat que us encantarà, perquè tant a l'estiu com a l'hivern trobareu un lloc perfecte per aturar-vos.
Heu tastat mai l'orxata? És una beguda feta amb xufles, aigua i sucre que, tot i que és originària de la Comunitat Valenciana, a Barcelona és molt popular per refrescar-se, quan fa calor. A la ciutat hi ha diversos establiments que en fan de manera artesana des de fa més de cent anys, com Sirvent, al Barri de Sant Antoni, que va obrir portes el 1920; el Tío Che, al Poblenou, de 1912; la Valenciana, a l'Eixample, de 1910, o Turrones La Campana, a Ciutat Vella, fundada el 1890. Hi podeu demanar orxata, granissats, gelats o, fins i tot, barrejar-ho tot i decidir-vos per un cubano, és a dir, un got d'orxata amb una bola de gelat de xocolata dins.
I a l'hivern? Aprofiteu un passeig per Ciutat Vella per recórrer el carrer de Petritxol i descobrir les granges Dulcinea i La Pallaresa. Entreu-hi i demaneu un suïs (una tassa de xocolata desfeta amb nata untada) i acompanyeu-lo amb xurros o melindros. De seguida se us passarà el fred! També podeu escalfar-vos en qualsevol de les pastisseries de la ciutat, moltes de les quals, com La Colmena, Escribà i Mauri, tenen espais de degustació.
Àpats arran de mar
Quan passegeu per les platges de Barcelona veureu que en totes elles hi ha espais dedicats a la gastronomia. Són els xiringuitos, locals amb terrassa on a més de comprar-hi beguda i gelats per continuar prenent el sol, podeu fer-hi un aperitiu, menjar unes tapes o, fins i tot, fer-hi un menú complet. El Xiringuito Escribà, a la platja del Bogatell, el Pez Vela, a la de Sant Sebastià i el BeGay, a la platja de la Mar Bella, són alguns dels que podeu visitar, juntament amb restaurants com Agua, Arenal, l'Escamarlà, Shôko, Barcelona Restaurant Lounge Club i Xup Xup, entre moltes altres opcions disponibles a tocar de les platges barcelonines.
Al Colmado
Al segle XIX va aparèixer a Barcelona un tipus de botiga singular que venia queviures acabades d'arribar al port. Són els colmados i, afortunadament, encara en podeu visitar alguns amb molta història al darrera, on podreu comprar productes delicatessen i gurmet.
El Múrria i Quilez, a l'Eixample, i Casa Gispert, al Born son tres bon exemples de colmados històrics, mentre que en l'apartat gurmet destaquen establiments com Vila Viniteca, una botiga especialitzada en vins i productes gurmet.
Però aquestes no són les úniques botigues que val la pena visitar a Barcelona. Hi ha centenars de comerços interessants des del punt de vista gastronòmic i, de fet, el pas del temps ha convertit algunes botigues en exemples vius de la historia comercial de la ciutat, amb negocis d'estil modernista que continuen oferint productes de qualitat. Els identificareu perquè tenen una placa distintiva a l'entrada, que els cataloga com a comerços singulars i únics des del punt de vista històric comercial i patrimonial de Barcelona.
L'hora del còctel
Si el soroll d'un bar us atabala però teniu ganes de prendre un glop i, alhora, tastar un bon còctel, a Barcelona teniu opcions per a tots els gustos! A Ciutat Vella i a l'Eixample hi ha una bona oferta de cocteleries: l'Ideal, Boadas, Negroni, El Paradiso... En totes podreu gaudir de les preparacions més clàssiques i de creacions originals.
També teniu l'opció de convertir-vos en bàrmans per un dia i preparar els vostres propis còctels. Per exemple, l'Agüelo Taberna, al carrer d'Avinyó, ofereix tallers de cocteleria en els quals aprendreu els millors trucs de mixologia.
I si el que voleu és un còctel de premi, Barcelona és la seu de dos establiments de Javier de las Muelas, premiat com a millor cocteler del món el 2019 i amb 40 anys d'experiència a l'esquena. Acosteu-vos a qualsevol dels vuit locals que té a la ciutat (Dry Martini, Gimlet, The Academy...) i descobrireu per què ha merescut aquesta distinció.