Enjoy Barcelona / Blog Enjoy Barcelona / BCN Life / Hotels únics, històries úniques. Descobriu els hotels més emblemàtics de Barcelona
  • Hotel Duquesa de Cardona

  • Gran Hotel La Florida

  • Hotel El Palace

  • Hotel Gran Hotel Central

  • Hotel España

Hotels únics, històries úniques. Descobriu els hotels més emblemàtics de Barcelona 07/10/2022

Us imagineu dormir al mateix hotel on ho van fer Ernest Hemingway o Frank Sinatra? O allotjar-vos a l'antiga seu de la Fundación Textil Algodonera? O esmorzar al mateix lloc on ho feia la cort reial a principis del segle XX? Tot això i molt més és possible a Barcelona. Els hotels històrics i els hotels monument de la ciutat amaguen anècdotes, racons de somni i molta història, i segur que converteixen la vostra estada en una experiència única. Voleu saber quins són?

Viure l'exclusiva arquitectura de Barcelona des de dins

A hores d'ara, ningú no pot dubtar que Barcelona és una de les ciutats arquitectònicament més belles del món. Als carrers hi conviu allò antic i allò nou, allò medieval i allò modernista, l'avantguarda i la tradició. Us imagineu poder viure des de dins tot aquest impactant patrimoni? Doncs fer-ho és possible si trieu algun dels hotels històrics o hotels monument.

Recepció Gran Hotel Central

Gran Hotel Central: pur estil anys vint


Construït a la dècada de 1920 per l'arquitecte Alfons Florensa per encàrrec del polític català Francesc Cambó, al Gran Hotel Central us sentireu com un dels protagonistes d'El gran Gatsby. Sofisticat i elegant, manté les motllures, frisos i cornises de la dècada feliç, que recorden els gratacels de Chicago d'aquella època. A la terrassa trobareu un jardí obra de Nicolás Forestier, que va ser el paisatgista que va dissenyar al costat de Rubió i Tudurí els jardins de Montjuïc per a l'Exposició Internacional de 1929. Està situat a la cèntrica Via Laietana i va ser un dels primers edificis de Barcelona a tenir ascensor.

Gran Hotel La Florida: luxe al cim de Barcelona


L'imponent edifici blanc coronat per dues torres, Gran Hotel la Florida, es va construir el 1924 a la muntanya del Tibidabo, així que imagineu les espectaculars vistes que té. El promotor va ser el Doctor Andreu, un prohom de la ciutat que va voler construir el millor hotel de Barcelona. I vaja si ho va aconseguir. Aquest luxós hotel boutique ha patit moltes vicissituds durant la història, i a la dècada dels 50 va renéixer amb tota l'esplendor. Avui dia els seus grans finestrals emmarquen la mateixa vista que van contemplar personatges tan cèlebres com Ernest Hemingway, James Stewart, Rock Hudson o la princesa Fabiola. Sereu vosaltres els següents?

Exterior. Hotel 1898

Hotel 1898. Res que sigui tan dolç com una habitació per a dos. Cançó d'aniversari, Jaime Gil de Biedma.


El 1881, l'arquitecte català Josep Oriol Mestres va construir un palau per als marquesos de Comillas. Per sort, ja no cal ser marquès per allotjar-s'hi, perquè avui és l'Hotel 1898. L'edifici es va convertir el 1929 en la Compañía General de Tabacos de Filipinas, i un dels salons actuals va ser el despatx del poeta Jaime Gil de Biedma, que era també el secretari general de la Companyia. Situat al bell mig de la ciutat, a la Rambla, el seu estil colonial us inspirarà gairebé tant com a l'insigne poeta de la generació dels 50.

Cotton House Hotel

Hotel Cotton House: sentir-se entre cotons


Quan pugeu per la imponent escalinata de marbre o per la lleugera escala de cargol us sentireu com una estrella de cinema. L'Hotel Cotton House es diu així perquè aquest edifici d'estil neoclàssic del segle XIX es va convertir durant el segle XX en la Fundación Textil Algodonera. El 2015 va reobrir després d'una extensa remodelació a càrrec del prestigiós interiorista Lázaro Rosa-Violán, que el va dotar de renovats aires colonials i sofisticats.

Restaurant Olentia. Hotel Duquesa de Cardona

Hotel Duquesa de Cardona. Viure com un rei


Qui ha dit que no es pot viatjar en el temps? Aquest hotel data originalment del segle XVI, i era la residència de la família aristocràtica dels Cardona. La seva luxosa casa servia de refugi als reis d'Espanya quan visitaven la ciutat. El 1850 l'edifici es va expandir seguint l'estil neoclàssic, i l'estil sumptuós i ple de detalls com textures, estampats, motllures, marbres, miralls i vellut són la viva herència del seu passat aristocràtic. Us animeu a viure uns dies a cos de rei?

Vestíbul. Hotel El Palace

Hotel El Palace. Si les parets parlessin


El Palace és un dels edificis que reflecteixen millor la història de la ciutat. El va impulsar el polític català Francesc Cambó, que volia que Barcelona tingués un hotel de categoria internacional. Diverses personalitats de la societat catalana es van unir per fer realitat aquest projecte a la dècada dels vint del segle passat. I des de llavors, la flor i la nata nacional i internacional ha anat desfilant pels seus salons, que també van servir de lloc de trobada d'artistes i intel·lectuals durant tot el segle XX. Voleu més dades curioses? Els llums originals estan protegits històricament i disposa de banys d'estil romà. Durant els anys quaranta i cinquanta s'hi van allotjar estrelles del cinema i la música com Ava Gardner, John Wayne, Ella Fitzgerald, Bernard Hilda, Joséphine Baker o Frank Sinatra. Posteriorment, l'encant de l'antic Ritz (com es deia llavors), va seguir atraient celebritats: Dalí el va convertir en la seva residència durant un temps i personalitats com Woody Allen, Pablo Picasso, Carolina Herrera, Josep Pla, Ken Follet, Camilo José Cela o Rafael Alberti s'han allotjat aquí. No us ve de gust recórrer els mateixos passadissos i salons que ells?

Hotels monument: un reconeixement singular

El Gremi d'Hotels de Barcelona ha creat el reconeixement Hotel Monument per distingir els establiments que aporten valor afegit al patrimoni arquitectònic. Destaquem alguns dels 18 que hi ha a la ciutat:

Hall Hotel Claris

Claris Hotel & Spa GL. Allotjar-se entre obres d'art


Aquest hotel ja és un tresor en si mateix, ja que està emplaçat a l'antic Palau Vedruna. Aquest edifici del 1883 i d'estil neoclàssic, acull a l'interior tot un univers de detalls de l'època: materials, motllures, frescos pintats a mà, estucats de pa d'or… I aquest interès per la bellesa es manté avui dia, ja que el Claris Hotel & Spa és ple d'obres d'art a totes les estances. A més, exhibeix una de les col·leccions més grans d'art precolombí. Si us hi allotgeu, mantingueu els ulls ben oberts: us asseureu en mobiliari anglès del segle XVIII, trepitjareu kilims turcs, us envoltareu d'escultures encarregades per Napoleó i obres de l'artista català Josep Guinovart.

Recepció. Hotel España

Hotel España. Una joia modernista


El 1859 veia la llum la Fonda España. A principis del segle XX, el famós arquitecte modernista Domènech i Montaner va emprendre una reforma que ha convertit l'Hotel España en una autèntica joia del modernisme. Allotjar-se aquí és com entrar a les pàgines de la novel·la La ciutat dels prodigis d'Eduardo Mendoza: l'esgrafiat del menjador és obra del pintor Ramon Casas, i la xemeneia d'alabastre de 5 metres va ser creada per l'escultor Eusebi Arnau. I encara que la reforma de 2010 manté l'esperit del segle XIX, el confort és totalment del segle XXI.

Vista aèria Hotel Miramar. Hotel Miramar Barcelona

Hotel Miramar Barcelona. El mar als vostres peus!


Aquest hotel està ubicat al Palau Miramar, que es va construir amb motiu de l'Exposició Internacional de 1929 al més pur estil noucentista. L'arquitecte, Ramon Raventós, va voler captar tota l'essència mediterrània del seu excel·lent emplaçament. El 1959 s'hi van instal·lar els estudis de Televisió Espanyola fins als anys vuitanta. I el 2006 el famós arquitecte Óscar Tusquets va acceptar el repte de recuperar-ne l'elegància i grandesa sota un prisma contemporani. Si us allotgeu aquí, segur que confirmareu que ho ha aconseguit amb escreix.

Sabem que és difícil triar però, amb quin us quedeu?

També us pot interessar