Enjoy Barcelona / Blog Enjoy Barcelona / BCN Life / Barcelona, destí ciència - Una guia per explorar l'oferta científica i tecnològica a la ciutat

Barcelona, destí ciència - Una guia per explorar l'oferta científica i tecnològica a la ciutat 10/07/2023

Barcelona és una ciutat del coneixement i innovació. Podria semblar que identificar Barcelona com una ciutat científica, o intensament relacionada amb el coneixement científic, és agosarat. Res més lluny de la realitat. Als carrers barcelonins tenim a tocar nombrosos elements que han fet de la nostra una ciutat de ciència i tècnica. Barcelona té una llarga història molt vinculada a la ciència, els avenços tècnics i la innovació tecnològica, i en l'actualitat és el pol de recerca i desenvolupament tecnològic més important del sud d'Europa. Us convidem a explorar-ho!

Experimenteu la ciència a Barcelona

Nenes al Museu de la Ciència Cosmocaixa

Sabíeu que Barcelona és un referent en ciències de la salut i medicina des de l'època medieval? I que el Barri Gòtic del segle XIV va ser el centre neuràlgic de l'activitat astronòmica, filosòfica i matemàtica de la ciutat? I us creuríeu que al subsòl de Barcelona hi ha les restes arqueològiques de tota una ciutat romana? O que Albert Einstein va presentar a Barcelona les seves tres conferències sobre la teoria de la relativitat? Si sou persones àvides de coneixement, animeu-vos a explorar les propostes de visita i equipaments de diverses disciplines científiques i tecnològiques i per a totes les edats. Segur que trobeu les que més us interessen!

Al Museu de la Ciència Cosmocaixa podreu descobrir el cosmos, endinsar-vos en l'ecosistema amazònic recreat dins d'un hivernacle, o explorar el món microscòpic de tota mena de materials. Admireu el cosmos i les estrelles a l'Observatori Fabra, el quart observatori astronòmic més antic del món en funcionament i un dels edificis emblemàtics de Barcelona. Visiteu l'hospital-jardí Sant Pau Recinte Modernista, un ambiciós projecte hospitalari capdavanter de principis del segle XX, i viatgeu per la història de la medicina a Barcelona i per la trajectòria d'una de les institucions sanitàries més antigues d'Europa. El Parc d'atraccions del Tibidabo, construït a principis del segle XX, és exemple de l'aplicació i l'evolució de la tècnica al llarg de la seva història, tant en les atraccions com al Museu d'Autòmats. Si us agrada l'arqueologia, no deixeu de visitar el Born Centre de Cultura i Memòria, un espai singular i excepcional que sota l'estructura d'un mercat emblemàtic del segle XIX, amaga restes de la Barcelona del 1700. El Jardí Botànic és visita imprescindible pels amants de les plantes: mostra un total de 2.000 espècies i posa a l'abast del visitant una passejada diferent per a cada estació de l'any a través de la vegetació de les cinc regions del món amb clima mediterrani. Un espectacular amfiteatre anatòmic del segle XVIII, amb forma circular i cobert per una cúpula esfèrica, us transporta al llarg de la història de la medicina de Barcelona a la Reial Acadèmia de la Medicina, una de les institucions acadèmiques més antigues de la ciutat.

Barcelona, destí ciència us ofereix tot això i molt més: Us ho perdreu?

Passegeu per la Barcelona científica i tecnològica

Avinguda Diagonal Parc Media

Als carrers barcelonins tenim a tocar nombrosos elements que han fet de la nostra una ciutat de ciència i de tècnica, i d'altres de tecnològics que la converteixen en smart city. Caminar per la ciutat ens permet fer un tast tant per la seva història científica, que es remunta diversos segles enrere i és plena de llocs i anècdotes, com per la seva puixant presència com a metròpoli de la innovació.

Us proposem diversos itineraris per fer al vostre aire, que us permetran conèixer el districte de la innovació de Barcelona, la història científica de la ciutat des de l'època medieval o la Barcelona d'Einstein, entre d'altres. Us convidem a recórrer indrets carregats d'història i de coneixement, de tecnologia i innovació, per submergir-vos en la Barcelona científica, tecnològica i del coneixement.

Il·luminació Torre Glòries

Ciutat d'energia i de llum

Amb la Ruta de la Llum estudiareu l'energia solar i també la il·luminació d'alguns edificis emblemàtics de la ciutat i us n'adonareu que Barcelona és una ciutat lluminosa i carregada d'energia.


Dolors Aleu al seu despatx

Dones de ciència

La història de la ciutat de Barcelona està lligada a les dones científiques que hi van deixar la seva petjada, malgrat que no sempre van rebre el reconeixement que es mereixen. Conegueu-les a través dels espais i les institucions on van desenvolupar la seva carrera.

vista aèria del 22@

22@, districte de la innovació

El 22@ és un dels primers districtes d'innovació del món. Aquest barri industrial històric s'ha transformat en un espai que combina qualitat urbana i mediambiental amb activitats vinculades al coneixement i la innovació. S'hi poden veure arquitectura moderna, edificis intel·ligents, naus industrials convertides en campus universitaris… mitjançant la Ruta tecnològica, la Ruta dels edificis sostenibles i la Ruta de la innovació.


façana de Ca l'Alier

El Manchester català

Amb l'arribada de la revolució industrial i el desenvolupament de la indústria s'inicia a Barcelona la construcció de fàbriques, especialment tèxtils, al barri del Poblenou, entre d'altres, el qual es coneixia com el "Manchester català" per la gran concentració d'aquestes fàbriques. Actualment, aquest patrimoni fabril està destinat a altres usos. Podeu contemplar-ne l'arquitectura i descobrir com s'han reinventat mitjançant la Ruta dels vestigis industrials.

Jardí d'Aclimatació de Montjuic

Riquesa botànica del Parc de Montjuïc

La muntanya de Montjuïc, amb la seva diversitat de jardins, es manté com el racó més salvatge dins de Barcelona i ofereix una extraordinària varietat de vegetació: antics arbres de conreu, rareses botàniques, cactus i plantes suculentes, vegetació aquàtica... No us perdeu la seva riquesa botànica amb la Ruta botànica!
Celebreu la visita d'Einstein a Barcelona

Saló d'Actes de la RACAB

Quan Einstein va passar una setmana a Barcelona era l'any 1923 i ja s'havia convertit en una celebritat mundial que tothom frisava per acollir. Feia dos anys que havia rebut el Premi Nobel de física i gairebé quatre que s'havien confirmat les seves prediccions sobre la curvatura de la llum de la teoria de la relativitat.

La Ruta d'Einstein repassa els principals indrets que el científic va visitar durant els sis dies que va estar a Barcelona. Durant l'itinerari, podreu conèixer l'arquitectura i l'urbanisme modernista de l'època i copsar els nobles espais on va oferir les seves conferències.

Aprofiteu els descomptes de la Barcelona Card Science

Bosc Inundat. Museu de la Ciència Cosmocaixa
Exterior Museu Ciències Naturals. Museu Blau
gent mirant els taurons de l'Aquàrium de BArcelona

Amb la Barcelona Card Science podreu accedir amb descompte a prop de 30 equipaments i museus d'interès científic i tecnològic de Barcelona. Aprofiteu aquesta oportunitat per gaudir de les ciències naturals, les ciències socials, la historia de la ciència, la tecnologia i la innovació a la ciutat.

Estigueu al dia de l'agenda científica a la ciutat

home en un espai interactiu

Barcelona bull d'activitat. El calendari d'esdeveniments, festivals, exposicions, concerts, ... és extens i apte per a tots els públics i gustos. I com no pot ser d'altra manera, també hi ha oferta per als amants de la ciència i la tecnologia. Consulteu l'agenda per no deixar-vos perdre cap de les activitats de coneixement i innovació que us interessin.

També us pot interessar