Baixada de les falles. Una festa de foc Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. 20/08/2018
Voleu viure una festa plena de màgia, llum i connotacions místiques i tradicionals? Llavors no us podeu perdre alguna de les diverses "baixades de les falles" que s'organitzen per la zona del Pirineu i Prepirineu, declarades el 2015 Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Us deixaran bocabadats.
Explicat breument, la baixada de les falles consisteix a portar teies amb foc des de dalt de la muntanya fins al poble quan cau la nit.
L'origen de la baixada de les falles, com totes les tradicions del món rural, està íntimament lligat als cicles solars i agraris. Antigament, aquest ritual era una forma de purificar els camps i els boscos, i la població, amb l'objectiu de preservar-la dels mals esperits. També es feia amb la intenció d'agrair als déus l'èxit de les collites amb l'arribada del bon temps. Avui dia, la tradició es manté i la celebració es converteix en un preciós recorregut de llum en processó que té una mica d'atàvic, alliberador i màgic.
Abans de baixar les teies cremant, els transportadors de les falles (els fallaires) berenen a la part alta de la muntanya on seguidament hauran encendre el "far" quan es fa fosc. El far és una foguera que es fa amb arbres drets en una zona aïllada. Un cop encès, cada fallaire encendrà la seva teia i iniciarà el descens cap al poble guiats pel "padrí" o cap de la quadrilla. La teia o falla està feta amb trossos de fusta de pi subjectes a un pal de freixe o avellaner i amb filferros, com si fos una torxa. Depenent de la població, podríem trobar altres varietats de falles. El que sí tenen en comú és que la gent del poble les prepara artesanalment setmanes abans. Per transportar-les, cal estar en forma perquè algunes poden arribar a pesar fins a 20 quilos.
El descens de les falles té dues parts: la primera, més pendent, es fa caminant. I després, els fallaires comencen a córrer fins arribar al poble, on els rebrà la gent amb alegria i els músics de la banda tocant la tonada pròpia de les falles. Finalment les falles es tiren a una gran foguera i es faran balls o festes al seu voltant. Comença la festa que pot durar tota la nit!
Molts municipis de la zona del Pirineu i Prepirineu celebren aquesta tradició al voltant del solstici d'estiu: Alins, Arties, Barruera, Boí, Casòs, Durro, Erill la Vall, Isil, Les, Llesp, La Pobla de Segur, Pont de Suert, Senet, Taüll i Vilaller. I excepcionalment, Bagà i Sant Julià de Cerdanyola la celebren durant el solstici d'hivern a la nit de Nadal.
Trieu el lloc i el dia que millor us vagi i viviu en directe la màgia del foc!