La festa dels raiers: una aventura fluvial 24/08/2018
El món rural dels Pirineus de Catalunya no només ofereix naturalesa i desconnexió. Les festes i tradicions associades als pobles daten de molt antic i, si s'han aconseguit mantenir, veure-les en directe suposa un autèntic viatge en el temps. Amb la Diada dels Raiers el viatge és, ni més ni menys, que de 800 anys enrere. Va ser al segle XIII quan es va iniciar l'activitat dels raiers, i va durar fins a la dècada de 1930.
Molt bé, estareu pensant: i què feien exactament els raiers? El nom deriva de "rai", una embarcació feta amb troncs units i que s'utilitzava per transportar la fusta dels Pirineus fins a les terres del litoral aprofitant els corrents fluvials.
Amb aquesta descripció ja podreu intuir que l'ofici de raier no era ni fàcil ni plàcid. A l'hivern la feina consistia a acudir als freds boscos pirinencs, talar pi negre i avet, i tirar-los pels barrancs al riu fins que arribaven a les drassanes dels rais (el punt d'enraiament). Allà es construïen aquestes embarcacions perquè els troncs en si mateixos fossin mercaderia i mitjà de transport. Els raiers pujaven a l'embarcació i la feien navegar riu avall fins a uns punts assignats per distribuir la fusta.
Com podeu veure, es tractava de tota una aventura! En la dècada de 1930, amb la construcció dels embassaments, aquesta pràctica va desaparèixer i el transport de fusta va passar a realitzar-se per carretera. L'ofici de raier estava condemnat a l'oblit, però el 1979, el municipi pirinenc de La Pobla de Segur, situat al costat del riu Noguera Pallaresa, va decidir recuperar-ne la memòria organitzant una festa commemorativa, la Diada dels Raiers. Allà, uns valents locals emulen cada primer diumenge de juliol el dur treball dels antics raiers, desafiant el perill de roques i corrents d'aigua.
Per a aquest homenatge, el dia anterior es construeixen quatre rais de tres trams cadascun. Amb ells es farà el descens des de la presa de Llània fins al pont de Claverol. Són cinc quilòmetres en què els navegants, abillats amb la indumentària de l'època, reviuen l'adrenalina d'aquest ofici tan característic i tradicional. La festa es complementa amb diverses activitats al seu voltant per a tota la família, actuacions musicals, tallers i molt més durant tot el cap de setmana. Un gran pla, oi?
Apunteu-vos a gaudir de la Diada dels Raiers i coneixeu més detalls de la història d'aquest tradicional ofici visitant el Museu dels Raiers de la Noguera Pallaresa.