Rutes literàries de Barcelona i resta de Catalunya 16/04/2019
Barcelona pàgina a pàgina
Darrere d'una novel·la, una gran història. En un llibre, totes les emocions. Amb la literatura, la imaginació. Somniar. Viatjar...
Tots hem vibrat amb algun relat, amb aquella gran novel·la que tant ens va impactar. Amb un delicat poema... Per sort, els llibres formen part de nosaltres. I formen part de Barcelona, que amaga nombrosos escenaris literaris, autèntiques novel·les que es dirimeixen en els carrers, amb personatges barcelonins, alguns d'ells mundialment coneguts, com la Colometa o els protagonistes de L'ombra del vent.
Ara podeu reviure'ls. A través d'aquestes rutes literàries que us presentem.
1. Ruta Don Quixot a Barcelona
Les aventures més famoses de la literatura universal
L'episodi literari capital que passa a Barcelona transcorre entre els capítols 61 i 65 de l'obra literària més important que esmenta Barcelona: Don Quixot de la Manxa, la novel·la amb la qual Miguel de Cervantes va inaugurar l'era moderna del gènere. El Portal de Mar era la porta més monumental de les muralles de Barcelona i donava a la platja, davant de l'illa de Maians. És per aquesta porta marinera que Don Quixot i Sancho entren a Barcelona el dia de Sant Joan i on veuen per primera vegada el mar, un accident geogràfic absolutament fascinant per als dos aventurers castellans. Barcelona és, abans de res, el mar. Però també és el lloc on Don Quixot és derrotat pel Cavaller de la Blanca Lluna i on recupera el seny, evaporades definitivament les seves quimeres, poc temps abans de tornar a casa, on mor al llit.
Més informació sobre la Ruta Don Quixot
2. Els Nobels García Márquez i Vargas Llosa
El barri on es va gestar el boom de les lletres llatinoamericanes
L'atzar de la història ha fet que Barcelona hagi estat alhora ciutat d'acollida d'escriptors refugiats i origen de no pocs exilis. A escassos metres de distància entre si, van residir i van escriure dos dels més grans escriptors de la llengua castellana, Gabriel García Márquez i Mario Vargas Llosa, emigrats dels seus països a la recerca d'una residència que els permetés escriure amb llibertat. A Barcelona es van fer universals, ben assessorats per l'agent literària Carmen Balcells. Junts van protagonitzar l'anomenat boom de les lletres llatinoamericanes. Així mateix, J.V. Foix, a l'antiga vila de Sarrià, aconsegueix, gràcies a la reivindicació escrita, una realitat mítica. En la seva obra, apareix, com en un somni, el record de les formes de la vida camperola i menestral anteriors a l'arribada de l'electricitat.
Més informació sobre la Ruta "La Vila de Sarrià"
3. Misteri literari amb "L'ombra del vent"
La història de Ruiz Zafón que ha captivat milions de lectors
Es pot llegir qualsevol llibre, però només amb uns pocs és possible viure i respirar una història. Com amb aquest recorregut a peu per la Barcelona representada a L'ombra del vent, la novel·la de Carlos Ruiz Zafón que ha captivat milions de lectors de tot el món. De les lletres a la vida, de la imaginació a la realitat. Igual que Daniel Sempere, Julian Carax, Fermín Romero de Torres i els altres personatges de la novel·la, passegem per un laberint de misteris i sorpreses que es converteix en una encantadora gira, amb una fascinant Barcelona com a teló de fons.
Els participants de la ruta es transmuten en els personatges, a mesura que es desplacen per Barcelona a llocs encara avui reconeixibles pels seus habitants, com el carrer Santa Anna, l'Arc del Teatre, la plaça del Rei, la Rambla, la plaça Sant Felip Neri i el carrer Montcada.
4. La millor èpica amb "L'Església del Mar"
La tremenda empenta de la Barcelona de l'edat mitjana
Al segle XIV, Barcelona era una ciutat pròspera que havia crescut cap a la costa. El nou i humil districte de pescadors va decidir construir, amb els seus propis diners, el temple més gran que hagués existit mai: Santa Maria del Mar!
Recorregut literari per les històries de l'èpica novel·la d'Ildefonso Falcones, a través de les diferents ubicacions. Llocs que, després de gairebé 700 anys, es revisiten des d'una perspectiva diferent, mentre s'admira el Barri Gòtic. L'oportunitat per aprendre més sobre els personatges i sobre un dels monuments més emblemàtics de la ciutat, l'Església del Mar, apogeu del gòtic català.
"Des del cim de la muntanya de Collserola, a l'antiga carretera romana que unia la ciutat del nord d'Empúries amb el sud de Tarragona, Bernat va descobrir per primera vegada la llibertat i la immensitat del mar."
Més informació sobre les rutes L'ombra del Vent i La Catedral del Mar
5. La Sitges de Santiago Rusiñol
Els orígens del modernisme català
El modernisme català es va gestar a la vila de Sitges. Més concretament, al Cau Ferrat, la residència de Santiago Rusiñol a la famosa localitat costanera, situada a pocs quilòmetres de Barcelona. A Sitges, els amants de les bones lletres i de les belles arts, poden sortir a la trobada dels principals escenaris, encara en peu, on es va originar aquest moviment artístic, al qual tant deuen la Barcelona i la Catalunya actuals.
Home polifacètic –escriptor, dramaturg, periodista, pintor i col·leccionista–, Rusiñol va atraure a aquesta vila del Garraf, cèlebre també per les platges, nombrosos intel·lectuals i artistes, i, entre tots, van deixar un impressionant llegat arquitectònic, literari i estètic.
El Museu de Maricel, el Museu Romàntic i el Palau de Maricel també són mereixedors d'unes quantes pàgines.
Més informació sobre "La Sitges de Santiago Rusiñol"
6. El poeta Verdaguer i la ciutat de Vic
Romanticisme a la Catalunya tradicional
Jacint Verdaguer (1845-1902) és una de les figures de la Catalunya moderna. Poeta romàntic, adscrit a la generació de la Restauració de 1874, que en el marc de la Renaixença va tornar a situar la llengua catalana a la categoria de llengua literària.
La ruta Verdaguer per Vic consisteix en un recorregut que surt de l'Oficina de Turisme de la capital de la comarca d'Osona. S'inicia amb la contemplació de la plaça del Mercadal i el mateix carrer Verdaguer des del balcó de l'Ajuntament sobre la plaça. Segueix per diversos punts del nucli antic, que evoquen l'etapa formativa del poeta, la seva època d'estudiant i la vida al voltant dels cercles intel·lectuals.
Inclou la visita a la col·lecció al Museu Episcopal de Vic i la contemplació de l'exterior de l'Arxiu Episcopal i de l'Asil dels Capellans, on s'evoca l'etapa més dramàtica de la seva vida.
Més informació sobre la ruta "El Poeta Verdaguer i la ciutat de Vic"
Altres rutes literàries de Barcelona:
Barri del Besòs i el Maresme. Barbal, Bauçà i Nin.La Gràcia dels poetes. Espriu, Cassasses, Maragall, Oller i Perucho.
Dos miralls de la ciutat. Rodoreda, Maragall, Goytisolo i Pla.
De la muntanya pelada al Park Güell. Sales, Marsé, Alderiu, Carner i Montllor.
L'illa de Maians. Monzó, Salvat-Papasseit, Fuster i Garcés.
Les Rambles. Oller, Verdaguer, Pla i Vázquez Montalban.
Els noctàmbuls del Xino i el Paral·lel. Pitarra, Moix i Benet i Jornet.