Enjoy Barcelona / Blog Enjoy Barcelona / Menjar i Beure / Restaurants amb història
  • Restaurant 7 Portes de Barcelona

Restaurants amb història

Si alguna cosa té Barcelona és una oferta gastronòmica per a tots els gustos i butxaques. Fins i tot hi ha moltes persones que la visiten dos o tres dies per descobrir algun dels seus restaurants amb fama internacional. No obstant això, la ciutat no sempre va tenir grans restaurants fins al segle XVIII. Va ser llavors quan la influència de la cuina francesa va aterrar als fogons d'una Catalunya en ple apogeu econòmic. Fondes i restaurants desapareguts com Maison Dorée, El Gran Restaurant de France o El Suís, situats al centre de la Ciutat Comtal, van sembrar les primeres llavors del posterior èxit i reconeixement de la cuina catalana. Llocs de culte culinari que l'emergent burgesia va acollir amb entusiasme.

Una gran manera de viatjar a aquest passat és seure a la taula d'alguns dels restaurants que encara sobreviuen al pas del temps. Supervivents d'una època on intel·lectuals, burgesia i artistes compartien taula i estovalles. Llocs per viatjar en el temps i descobrir alguns dels fogons on es va començar a cuinar el que avui coneixem com la cuina catalana.

Can Culleretes. Un dels llocs més emblemàtics del barri Gòtic. Aquesta casa de menjars fundada el 1786 va començar com una crémerie que servia crema catalana, xocolata a la tassa, mel i mató... El més curiós és que el seu nom, segons expliquen els amos, es deu al seu èxit prematur. Resulta que sempre tenien més clients que culleretes i quan aquests veien passar les cambreres els deien: "Noies, culleretes!". Més tard es va convertir en un restaurant freqüentat per artistes, famosos i escriptors. Les més de 200 fotografies que pengen a les parets són testimoni de la seva història, un llegat que roman viu.

Restaurant Els 4 Gats de Barcelona

4 Gats. Seria un sacrilegi parlar de restaurants amb història i no esmentar el 4 Gats. Un local amb ànima de cabaret parisenc que va obrir les portes el 1897. A les seves taules s'hi han assegut poetes com Rubén Darío, el dramaturg Santiago Rusiñol, un joveníssim Pablo Picasso i Gaudí entre molts altres. Diuen que va ser la inspiració i el cor de la ciutat durant el temps que va durar. El seu propietari, Pere Romeu, era un idealista al qual no li importava cobrar si algun dels clients artistes no tenien diners. No és d'estranyar que mai es fes ric, i que anys més tard hagués de tancar fins que altres amos tornessin a emprendre el projecte. No obstant això, Barcelona també està en deute amb el bo de Romeu. Si ho pensem bé, a cada racó d'aquest mític cafè i restaurant descansen les primeres idees d'alguns dels genis més grans de la història. Personatges que canviarien la ciutat per sempre.

Restaurant 7 Portes de Barcelona

7 Portes. Un dels 120 restaurants més antics de tot Espanya. Josep Xifré i Cases, el català més ric d'aquella època, estava obsessionat en construir cases inspirades en les construccions que vestien les places de París i de la seva cèntrica Rue de Rivoli. Les va construir a la part alta de la Barceloneta. Les va anomenar Cases Xifré. Allà va instal·lar-hi les seves oficines, el seu domicili i, a la planta baixa, un restaurant-cafè de luxe. El local tenia vuit portes, set per al públic i una per a l'entrada de mercaderies i personal. Des de 1836 polítics i intel·lectuals han ocupat les seves taules. En entrar al 7 Portes, potser trobeu a faltar portar un rellotge de butxaca i mirar l'hora a través d'un monocle.

Tres restaurants per viatjar segles enrere, però no són els únics, n'hi ha molts més com Los Caracoles, Can Ramonet, La Bodegueta, Can Pineda, El Señor Parellada… No us els perdeu!

Can Culleretes. Carrer d'en Quintana, 5. Com arribar-hi: Liceu (L3).
Els 4 Gats. Carrer de Montsió, 3. Com arribar-hi: Jaume I (L4).
7 Portes. Passeig d'Isabel II, 14 (davant de Pla de Palau). Com arribar-hi: Barceloneta (L4).

També us pot interessar