Enjoy Barcelona / Blog Enjoy Barcelona / De temporada / 23 d'abril, Sant Jordi. Descobriu per què voldreu estar a Barcelona.

23 d'abril, Sant Jordi. Descobriu per què voldreu estar a Barcelona. 02/04/2018

Hi ha un dia a l'any en què viatgers i visitants se senten a Barcelona com en un altre planeta. I no en un de qualsevol, sinó en un planeta del bon rotllo. Aquest dia a Barcelona es respira un ambient diferent i podríem aventurar-nos a assegurar que tots els ciutadans i ciutadanes surten al carrer. Si ens posem en situació a l'inrevés, i fos un extraterrestre qui ve a visitar-nos aquest dia en concret, el seu informe seria una cosa així com: un planeta abundantment poblat per terrícoles que passegen amb flors, amb un somriure a la boca; mentre altres s'asseuen en casetes amb banderes i gargotegen signes estranys en llibres.

Així que si planegeu venir a Barcelona i la vostra visita coincideix amb el 23 d'abril, enhorabona! Viureu el Dia del Llibre i la Rosa, possiblement el dia més estimat pels barcelonins.

Però primer, posem-nos en situació. El dia de Sant Jordi, patró de Catalunya, també és el dia en què se celebren dos grans temes universals: l'amor i la cultura. D'entrada ja sona bé, oi? AMOR i CULTURA. Déu n'hi do.

Des del segle XV, els enamorats regalen una rosa a la seva estimada. I d'acord amb les roses que veureu pel carrer, a Barcelona hi ha moltíssima gent enamorada! Des de 1930 s'afegeix al dia de Sant Jordi el costum de regalar un llibre amb motiu del dia del llibre.

enlace a video

L'epicentre de tant d'amor enamorat i amor a la cultura és, com no, la Rambla, el carrer més emblemàtic de la ciutat, seguida molt de prop pel passeig de Gràcia i la rambla de Catalunya. Decorades amb desenes de parades de llibres i roses, els ciutadans i ciutadanes s'acosten a què el seu autor o autora favorit els signi un exemplar. Però trobareu parades de llibres i roses a gairebé tots els punts de la ciutat.

En aquesta festa de la cultura, també hi ha recitals poètics, lectures de fragments literaris, celebracions populars amb sardanes, gegants, havaneres i activitats variades, i fins i tot un pregó de la lectura a la preciosa sala del Saló de Cent a l'Ajuntament de Barcelona, que aquest dia té les portes obertes. I uns dies abans (el 14 i 15 d'abril), els nens i nenes són els veritables protagonistes de Sant Jordi amb un festival especial per a ells, el Món Llibre.

El drac i la rosa també intervenen a la llegenda de Sant Jordi. És tan important el paper d'aquestes dues icones, que al llarg de la història molts llocs de la ciutat han volgut deixar present a l’arquitectura l'empremta d'aquests dos elements. Us animem a descobrir-los!

Pa de Sant Jordi

Sant Jordi també es pot assaborir a Barcelona. Els flequers barcelonins s'han afegit a la festa amb l'elaboració del pa de Sant Jordi, una especialitat deliciosa pensada per aquest dia. Es tracta d'un pa que presenta l'escut de Catalunya amb les quatre barres catalanes vermelles fetes amb pasta de sobrassada i de nous sobre el fons groc fet amb una pasta de formatge parmesà. El resultat, un pa suau i saborós per gaudir el dia de Sant Jordi també a taula.

Voleu viure el dia de Sant Jordi com un autèntic barceloní? Aquí us deixem els passos a seguir:

  • Llanceu-vos als carrers i sucumbiu al cant de sirenes de les parades de roses. La tradició mana regalar una rosa ben vermella al membre femení de la parella. Però els barcelonins, enamorats de l'amor, en regalen també a les filles, mares, amigues, companyes de feina...
  • Feu una llista dels llibres que voleu. És el dia ideal per fer-vos amb ells, ja que tenen un descompte especial.
  • Rastregeu els vostres autors favorits i anoteu on estaran signant llibres. Armeu-vos d'una mica de paciència i feu la cua perquè us el signi.
  • Contagieu-vos de l'esperit alegre de la ciutat.

Com veieu, hi ha molts motius. Però si haguéssim de triar, ens quedem amb un: no tots els dies un visita una ciutat on el 99% dels habitants passeja amb un somriure als llavis.

Bon Sant Jordi!

També us pot interessar