Enjoy Barcelona / Blog Enjoy Barcelona / BCN Life / Viviu la Barcelona més literària
  • Castell de Montjuïc

  • Museu Nacional d'Art de Catalunya

Viviu la Barcelona més literària 24/03/2017

Des de sempre, Barcelona ha inspirat i ha acollit a escriptors de tot el món, que l'han immortalitzat en les seves pàgines. No només és la capital editorial en dues llengües (castellà i català), sinó també el major centre de publicació en llengua castellana. El seu patrimoni literari és dels més rics i diversos i en reconeixement a aquesta tradició, des de 2015, forma part de la Xarxa de Ciutats Creatives Unesco en qualitat de Ciutat de la Literatura. Una cosa que ha ajudat a potenciar, encara més, la projecció cultural.

Barcelona amaga nombrosos escenaris literaris i són moltes les novel·les que han fet viatjar, virtualment, els lectors. Ara podeu recórrer la ciutat seguint els escenaris d'alguns llibres i autors de referència mundial. Us proposem 5 rutes literàries. Us hi apunteu?

RUTA 1: George Orwell

Una de les rutes més interessants segueix els passos de George Orwell a la Rambla i els voltants. Conegut per "1984" i "La rebel·lió dels animals", el periodista i escriptor britànic és també autor d'"Homenatge a Catalunya", on va plasmar la seva experiència en la Guerra Civil Espanyola. Heu de sortir de la plaça de Catalunya, on tenien la seu el Partit Comunista, a l'Hotel Colón (que ja no existeix), i la confederació anarquista CNT, a l'Edifici de la Telefònica. Des d'allà, baixeu per la Rambla fins al número 138, el de l'Hotel Continental, on es va allotjar. Havia estat col·lectivitzat com a seu del govern local. "Era la primera vegada a la vida que estava en una ciutat on la classe treballadora tenia el comandament" va escriure. Només a 10 números, al 128, s'alça l'Hotel Rivoli, llavors seu del POU M (Partit Obrer d'Unificació Marxista). Per defensar-lo, Orwell i altres milicians s'hi van apostar al davant, a la part alta del Teatre Poliorama. Just al costat hi havia (i hi ha) el Cafè Moka. Seguiu cap al Raval i, després de passar pel mercat de la Boqueria, assolireu la plaça de George Orwell.

RUTA 2: Quim Monzó, Juli Vallmitjana, Francisco Casavella, Eduardo Mendoza i Onofre Bouvila

Parc de la Ciutadella

Un segon itinerari recomanable recorre dos barris del sud-oest de la ciutat. Al Poble-sec, a la plaça de Santa Madrona, Quim Monzó hi va ambientar un conte llarg. I a Montjuïc, Juli Vallmitjana va descriure el món dels gitanos; Francisco Casavella va situar-hi el seu gran personatge, el Watusi, i Eduardo Mendoza va ambientar la novel·la "La ciutat dels prodigis", on va radiografiar la seva ciutat natal. De la mà d'Onofre Bouvila, coneixereu el parc de la Ciutadella, on hi havia la ciutadella militar i avui hi ha el Parlament de Catalunya i el Zoo de Barcelona. I heu de desplaçar-vos fins a la plaça d'Espanya, per després travessar l'avinguda de la Reina Maria Cristina fins al Palau Nacional, que acull el Museu Nacional d'Art de Catalunya. Des de les terrasses, gaudireu d'increïbles panoràmiques. Aquesta zona es va construir per a l'Exposició Universal de 1929, i Mendoza, al seu llibre, retrata l'evolució de l'urbs entre les exposicions de 1888 i 1929. El millor punt final és al Castell de Montjuïc.

RUTA 3: Joan Maragall i Mercè Rodoreda

Una tercera ruta se centra en dos grans de la literatura catalana i abasta dos districtes. A Sant Gervasi hi ha la casa museu del poeta Joan Maragall, que podeu visitar (inclosa la biblioteca), i a Gràcia sobresurt un nom: Mercè Rodoreda, que va escollir la plaça del Diamant com a escenari de la seva novel·la més cèlebre, que en va adoptar el nom. Un altre dels llibres va prendre el nom del carrer Camèlies, a Horta-Guinardó.

RUTA 4: J. V. Foix, Gabriel García Márquez i Mario Vargas Llosa

Monestir de Pedralbes

I encara una altra ruta d'interès, a Sarrià-Sant Gervasi. Aquí hi ha l'univers del poeta local J. V. Foix, que va qualificar la ciutat com a "Barcelonota". I aquí hi van viure dos dels més grans escriptors en llengua castellana: Gabriel García Márquez i Mario Vargas Llosa. A Barcelona van poder escriure en llibertat. I aquí van triomfar, molt ben assessorats per l'agent literària Carmen Balcells. La ruta en aquest cas passa inevitablement pel Monestir de Pedralbes, la pastisseria Foix i el cementiri de Sarrià.

RERE ELS PASSOS DEL QUIXOT - Barri Gòtic

Platja de la Barceloneta

Per seguir els passos del Quixot podeu començar per la catedral de Barcelona, que acull l'escultura del Crist de Lepant, que segons la llegenda va estar present en l'enfrontament de la Santa Lliga contra l'Imperi Otomà el 1571, on va lluitar Cervantes. Una mica més enllà hi ha el carreró de Perot lo Lladre, un bandoler famós al qual Cervantes va rebatejar com a "Roc Guinart". La següent parada, després de passar les Rambles, és la Biblioteca de Catalunya, la millor del món sobre llibres del Quixot. A continuació, seguiu fins al Museu Marítim, a les Drassanes Reials, per contemplar la galera que va comandar Joan d'Àustria a la batalla de Lepant. A prop, després de passar el Mirador de Colom (al final de la Rambla), busqueu el número 2 del passeig de Colom. Segons la tradició, al tercer pis hi va viure Cervantes. Finalment, atureu-vos davant la Facultat de Nàutica, on abans s'alçava el Portal del Mar. I contempleu el mateix mar que el Quixot va veure per primera vegada, i on va recuperar el seny després d'haver estat vençut, a la platja de la Barceloneta, pel Cavaller de la Blanca Lluna.

També us pot interessar