Enjoy Barcelona / Blog Enjoy Barcelona / Menjar i Beure / Les normes sagrades del "pa amb tomàquet"
  • Pa amb tomàquet

Les normes sagrades del "pa amb tomàquet"

Si pregunteu a qualsevol barceloní quin és el millor invent català de tots els temps és molt possible que nou de cada deu responguin: "el pa amb tomàquet!". Més que una senzilla recepta, una tècnica culinària o un costum, el gest d'untar el tomàquet en el pa, és un senyal d'identitat catalana.

L'origen de la recepta està inspirada en el pa amb oli, la unió de dos ingredients fonamentals de la cuina mediterrània heretats del llegat grec. No obstant això, el tomàquet no va entrar a les cuines de la península ibèrica fins al segle XVIII. De fet, la primera referència escrita d'aquesta recepta és de 1884, on a les típiques cases de pagès s'untava el pa ressec de dos dies amb tomàquet per estovar i, després, l'acompanyaven amb un bon raig d'oli. Formava part de la cuina d'aprofitament tan quotidiana de les cases de pagès, on l'objectiu era aprofitar els productes de mil maneres i llençar el mínim de menjar possible.

Ara que ja sabem que el pa amb tomàquet no és una simple anècdota, sinó una menja que trobareu en tots els restaurants i bars de Catalunya, explicarem en cinc senzills passos com heu de fer-ho, no fos cas que (sense voler) banalitzeu un símbol amb més de quatre segles d'història.

1. El pa. És veritat que es pot fer amb tot tipus de pans, però si el que esteu buscant és l'origen, la veritat i la tradició, trieu pa de pagès. Ah, i molt important, ha d'estar torrat.

2. Sal. Empolvorar, segons el gust, sobre el pa abans d'afegir-hi el tomàquet, així s'estendrà bé en refregar-lo.

3. Tomàquet. Molt important, utilitzar tomàquet de ramallet o de penjar. En estar penjats perden acidesa i la clàssica aigua de la polpa, i conserven així un sabor molt més intens. Tallar de manera transversal i refregar sobre el pa. Ja veureu que, un cop utilitzat, pràcticament us quedareu amb la pell a la mà i el pa quedarà ben mullat.

4. Oli. El punt final. Obligatori que sigui d'oliva verge extra. Es pot escollir la varietat (arbequina, picual, picuda...), la intensitat segons el gust o els aliments amb els quals acompanyareu el pa amb tomàquet.

5. Bon profit! No us oblideu dir-ho.

També us pot interessar